top of page

Consumentenbond/LightRec: 'Winkels nemen oude lampen niet altijd aan'

Winkels nemen nog te vaak oude lampen niet aan voor recycling.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec.

Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een zesde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid.

Supermarkten scoren iets minder goed dan gemiddeld, met uitzondering van Dirk Supermarkten en Jumbo. Warenhuizen komen ronduit slecht naar voren in de test. In zeker de helft van de bezoeken aan een warenhuis wordt de oude lamp niet aangenomen voor recycling. Met als absoluut dieptepunt Xenos die in negentig procent van de bezoeken de lamp niet aanneemt voor recycling. In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij zeshonderd winkels van negentwintig verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp. Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Beste uit de test komen de winkelketens die inzamelbakken voor de counter hebben staan voor lampen, batterijen en klein elektronisch afval. Beste supermarkt Dirk Supermarkten en Jumbo Beste warenhuis Blokker Beste drogisterij Kruidvat Beste elektronicazaak Expert en Media Markt Beste woonwinkel IKEA en Leen Bakker Beste bouwmarkt Formido, Gamma en Hornbach Beste tuincentrum Groenrijk en Intratuin Jeroen Bartels, manager van LightRec, hoopt dat de resultaten verbeteren. 'Naast de winkelketens die uitstekend presteren, blijft er een groep winkels die hun wettelijke verplichting niet nakomt. Naar aanleiding van eerdere onderzoeken hebben we contact opgenomen met deze winkelketens of we ze ondersteuning konden bieden bij de inzameling. Hier is onvoldoende respons op gekomen. Daarom hebben we besloten de resultaten van het onderzoek dit jaar wel volledig naar buiten te brengen. We hopen dat de ketens nu het belang van de wettelijke eis onderkennen en een verbetering laten zien. Vanzelfsprekend zijn we bereid om ze hierbij te ondersteunen.'

wecycle.jpg

Archief
bottom of page