top of page

Licht wordt het hart van het internet der dingen

De openbare verlichting gaat een zeer belangrijke rol spelen in ons leven, is de overtuiging van Wout van Bommel, onafhankelijk lichtconsultant. “De techniek is al veel verder dan men denkt. Het gebeurt nu, en we kunnen het niet tegenhouden.”

Bij het bepalen van de openbare verlichting wordt rekening gehouden met allerlei factoren. Naast openbare veiligheid en verkeersveiligheid spelen lichtvervuiling en energieverbruik een belangrijke rol. Postieve en negatieve factoren die met elkaar in balans gebracht moeten worden. “Het kernbegrip hierbij is ‘het internet der dingen’”, aldus Wout van Bommel. Dit begrip refereert aan het feit dat we niet alleen als mensen via bijvoorbeeld computers en telefoons zijn verbonden met internet, maar dat ook dingen met behulp van chips en sensoren via internet met elkaar en met mensen communiceren. “We hebben nu bijvoorbeeld al slimme thermostaten, die kunnen waarnemen of er iemand in een ruimte is en op basis daarvan de temperatuur regelt. Dat gaan we in de toekomst steeds meer zien.”

Spanning Van Bommel noemt tevens de zelfrijdende auto. “Die auto weet met sensoren wat de omgeving doet. Nieuw is dat we die sensoren gaan verbinden met internet. Andere auto’s gaan via dat draadloze internet informatie ontvangen over wat mijn auto doet en daarop reageren. Voor internet en voor sensoren heb je elektrische spanning nodig. En wat is er nu mooier dan de openbare verlichting, waar al spanning op zit, hiervoor te gebruiken? Openbare verlichting levert een regelmatig patroon van spanningspunten op, om de zoveel meter staat een mast.”

Paspoort De techniek is al veel verder dan mensen denken, vindt Van Bommel. “Neem nou mijn woonplaats Nuenen. Daar is openbare verlichting uitgerust met infraroodkijkers, die kunnen zien of er mensen op straat zijn. Maar het kan nog veel slimmer. Mijn paspoort beschikt over een chip, daarin zit mijn leeftijd. Zou het niet mooi zijn als de openbare verlichting zich aanpast aan de mensen die in een straat zijn door te communiceren met chips? En wat te denken van die slimme thermostaten? Ik heb er thuis nog geen, omdat de thermostaat beneden zit en ik boven werk. Dat werkt dus niet. Maar in elke kamer heb ik een lichtpunt, die straks allemaal kunnen werken als sensors voorde slimme thermostaat. Kortom, licht wordt het hart van het internet der dingen.”

Kansen en bedreigingen Ondanks de vele voordelen van slimme verlichting ziet Van Bommel net als veel mensen ook bedreigingen. Zo kan bijvoorbeeld de werkloosheid toenemen omdat mensen overbodig worden. Maar zeker is de privacy van mensen in het geding, zeker als iemand met verkeerde bedoelingen aan de knoppen zit. “Zeker brengt slimme verlichting bedreigingen met zich mee. Het is aan de overheid om daar op te sturen, door wetten te maken. Ik heb geen idee hoe we dat misbruik tegen kunnen gaan. We kunnen niet wachten tot die oplossing er is. Het gebeurt nu al en we kunnen het internet der dingen niet tegenhouden.”

Op 21 april zal Wout van Bommel samen met Ton van den Brink op de themadag ruimte & Licht van de Week van de Openbare Ruimte een Werkatelier leiden dat als onderwerp Slimme Straatverlichting heeft. Samen met de deelnemers wordt nagedacht over de kansen en bedreigingen van slimme verlichting. De input van lichtprofessionals is essentieel bij het bepalen van de behoefte op het gebied van Smart Lighting.

Bron: Weekvandeopenbareruimte.nl

Archief
bottom of page