top of page

Milaan negatief in nieuws m.b.t. ombouw naar led straatverlichting

Een bericht van 4 mei 2015 in ledmagazine.nl:

"Milaan eerste grote Italiaanse stad die led tot standaard maakt".

Milaan is de eerste grote Italiaanse stad die beslist om led-verlichting in de openbare ruimte tot de standaard te maken. Er worden 140.000 led- armaturen geplaatst. De nieuwe verlichting halveert het energieverbruik. De verlichting wordt gemaakt door de Italiaanse armaturenfabrikant AEC Illuminazione en is voorzien van technologie van Osram. In het project wordt in Europa voor het eerst op grote schaal Osrams technologie AstroDim toegepast. Het systeem maakt intelligente straatverlichting mogelijk.

16 augustus 2015, RTL Nieuws:

"Astronauten zien iets zorgwekkends vanuit ISS".

Het wordt gezien als de toekomst van de straatverlichting: Led-straatlantaarns. Ze gebruiken maar een fractie van de elektriciteit van de gewone lantaarnpalen, maar ze blijken nu ook een flink nadeel te hebben, ontdekten astronauten.

Vanuit het ISS worden regelmatig de meest prachtige foto’s gemaakt van in het donker oplichtende wereldsteden.

Maar toen de wetenschappers de nieuwste foto’s van de binnenstad van Milaan onder ogen kregen, schrokken ze zich een hoedje. De hele binnenstad was net overgegaan op led-verlichting.

De toename in lichtvervuiling is overduidelijk enorm en alhoewel keihard bewijs nog ontbreekt, wordt lichtvervuiling gezien als een bron van veel problemen. Veel nachtdieren hebben echte duisternis nodig en ook mensen zouden gezondheidsklachten en slapeloosheid oplopen doordat het in en rond steden zelden nog echt donker wordt.

Innolumis heeft de laatste 7 jaar veel conventionele straatverlichting in steden, dorpen, buitengebieden, bedrijventerreinen en grote parkeerplaatsen in binnen- en buitenland omgebouwd naar led verlichting.

In de meeste gevallen bleek juist dat de lichtvervuiling op deze plaatsen sterk was afgenomen.

De Luchthaven Schiphol is hier een goed voorbeeld van. Veel parkeerterreinen, parkeerdekken en andere plaatsen op de luchthaven zijn de laatste jaren voorzien van Innolumis led verlichting. Ook hier zijn vanuit de ruimte door toenmalige astronaut Andre Kuipers foto's gemaakt van de oude en nieuwe situatie. Overduidelijk bleek dat de lichtvervuiling sterk was afgenomen op die plaatsen waar Innolumis verlichting was geplaatst.

Het is dus zaak bij de aanschaf van led verlichting altijd goed te kijken naar ondermeer het gebruikte vermogen, het type leds, de mogelijkheid om te kunnen dimmen, de elevatiehoek waaronder het armatuur wordt gemonteerd t.o.v. het maaiveld, de vorm van het armatuur en het al dan niet gebruiken van spiegeloptieken in het armatuur.

Het is de missie van Innolumis om energiegebruik en lichtvervuiling in de openbare verlichting sterk terug te dringen en blijft daarom zoeken naar de beste mogelijkheden om dit in haar led verlichtingsproducten zo optimaal mogelijk te realiseren.

Archief
bottom of page