top of page

Gedragscode NSVV verhoogt kwaliteit lichtberekeningen

Op 1 november 2015 lanceerde de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) de Gedragscode Lichtberekeningen, welke tot stand is gekomen in samenwerking met de NLA, de Nederlandse Lichtassociatie.

Door de gedragscode te ondertekenen geven leveranciers, armaturenfabrikanten, adviseurs, lichtontwerpers en installateurs aan dat zij gebruik maken van een gedegen methode om lichtberekeningen te maken, voor binnen- én buitenverlichting. Met de gedragscode kunnen vakmensen zichtbaar maken dat ze vakmanschap leveren, zegt Rob van Heur van de NSVV.

Duurzaamheid en kwaliteit “Mede door de komst van led is er veel veranderd in de lichtwereld. Iedereen kan lichtleverancier worden”, zegt Van Heur. “Je bestelt een container met leds uit China en je bent lichtleverancier.” Hoewel Van Heur concurrentie en verschillende visies op de lichtmarkt toejuicht, ziet hij ook de nadelen. “De verwachtingen van led zijn hoog en er worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid en energiebesparing. Er zijn veel partijen die roepen dat ze professionals zijn, maar niet alle ins en outs van het vak kennen. Het gevolg is dat klanten vaak teleurgesteld zijn.” Van overheden wordt verwacht dat zij acties ondernemen om de doelstellingen uit het Energieakkoord te behalen. De Gedragscode Lichtberekeningen is een belangrijke stap vooruit om aantoonbaar goed en helder onderbouwde lichtberekeningen te maken die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Voor klanten betekent het dat zij beter kunnen vergelijken en betere keuzes kunnen maken. Na de lancering van de Gedragscode Lichtberekeningen zal een werkgroep van de NSVV/NLA actief blijven werken aan de kwaliteit en actualisatie van de gedragscode.

Registreren Vanaf 1 november kunnen professionals zich via www.nsvv.nl registreren. Zij ontvangen dan een rapportage template welke een bijdrage kan leveren aan het helder rapporteren over de uitkomsten van lichtberekeningen. De partijen die de code onderschrijven worden op de site van de NSVV genoemd in de lijst met professionals die volgens de gedragscode werken.

Archief
bottom of page