top of page

1000 jaar oud Brabants Maasdorpje voorzien van modernste led straatverlichting

Led straatverlichting doet werkelijk overal zijn intrede; in nieuwe woonwijken, op doorgaande wegen en in stad en landschap. In juli van dit jaar wordt ook het oude Maasdorpje Hedikhuizen, gelegen in de Brabantse gemeente Heusden, voorzien van Innolumis led straatverlichting.

Hedikhuizen is één van de kleinste kernen van de gemeente Heusden en telt ca. 275 inwoners. De bebouwing is gegroepeerd langs de Hoge Maasdijk, die ooit het omliggende land tegen het water van de Hedikhuizense Maas moest beschermen. Hedikhuizen behoorde tot het Land van Heusden dat in 1357 deel werd van het Graafschap Holland. Pas omstreeks 1800 werd het bij Noord-Brabant gevoegd.

Omdat Hedikhuizen vroeger direct aan de Maas lag, dateert de oudste bewoning al van voor het jaar 1000 na Christus. Langs de Hoge Maasdijk bevindt zich bovendien een zeer oud Romaans kerkje uit de 14de eeuw.

Ook de straatverlichting was al behoorlijk oud en inmiddels hard aan vervanging toe. In nauwe samenspraak met de bewoners koos de gemeente voor de warmwitte Innolumis led lichtkleur voor binnen de kern (3000 K) en voor de geeloranje lichtkleur (Golden Orange) voor de straten buiten de kern.

Zo zullen er 52 lichtmasten worden geplaatst voorzien van led zodat voor het begin van het donkere seizoen het oude Maasdorpje Hedikhuizen in 1 keer sociaal- en verkeersveilig zal worden verlicht door de meest moderne lichttechniek met behoud van het landschappelijke karakter van het dorp.

Infra-installateur Gebr. van der Steen uit Berlicum verzorgt de aanleg van de verlichting.

Archief
bottom of page