top of page

​Uitfasering halogeen uitgesteld

Er is al sinds 2009 sprake van dat de halogeenlamp gaat verdwijnen. Toen werd vastgesteld dat de startdatum voor de uitfasering 1 september 2016 zou zijn. Dat is het inmiddels geweest, maar de halogeenlamp is still going strong.

De Europese Unie wil af van lampen die niet binnen energielabel A of B vallen en dus een hoog energieverbruik hebben. Gloeilampen zijn er nu helemaal verboden – hoewel er vanonder de toonbank nog steeds verkocht wordt – en binnenkort is halogeen aan de beurt. De uitfasering is uitgesteld tot 2018. Er is een uitzondering: GU10 en par halogeen spots zijn wel sinds 1-9-2016 verboden. Winkels mogen hun voorraad nog verkopen, maar kunnen dergelijke lampen niet meer importeren.

Efficiëntere producten

De reden van het uitstel is dat de led-lamp nog niet klaar zou zijn om op grote schaal de markt van halogeenlampen te vervangen. De Europese Commissie zei er het volgende over: “Het uitstellen van de uitfasering zorgt ervoor dat er efficiëntere producten op de markt komen en het geeft consumenten de mogelijkheid om de best presterende lampen voor hun toepassing te kopen.”

De industrieassociatie LightingEurope wilde de uitfasering liever uitstellen tot 2020, maar dat gaat niet door. Er is inderdaad al een grote range met efficiëntere producten en in de installatiebranche worden ze volop toegepast. Er zijn maar weinig installateurs die nog halogeen opnemen in een lichtplan. Led is geschikt voor nagenoeg alle toepassingen en de energiebesparing die er mee wordt gerealiseerd, is enorm.

Bron: Elektrotechniek365

Archief
bottom of page