top of page

Brabant Water kiest voor groene led terreinverlichting van Innolumis

Brabant Water, het waterleidingbedrijf voor de provincie Noord Brabant met hoofdvestiging in ’s-Hertogenbosch, voert sinds een aantal jaren een actief duurzaamheidsbeleid.

Het bedrijf heeft door haar specifieke activiteiten veel grondgebied in eigendom. Het betreft 1500 hectare natuurterrein, 500 hectare landbouwgebied en 150 hectare bedrijventerrein.

Om het duurzaamheidsbeleid vorm te geven spant Brabant Water zich onder meer in om haar terreinen duurzaam te beheren. Enige aandachtspunten hierbij zijn bijvoorbeeld om geen bestrijdingsmiddelen toe te passen op verhardingen en geen enkele vorm van bemesting in haar gebieden toe te laten.

Ook ontwikkelt zij natuur; op haar grondgebied werkt Brabant Water aan het behoud, versterken en ontwikkelen daarvan. De natuur omvat bossen, hooiweiden, heide, stuifzanden en ruigten. Het beheer is ecologisch. Daarbij streeft zij naar mooie en gevarieerde bossen met verschillende, inheemse boomsoorten.

De terreinen van Brabant Water dienen echter vanuit veiligheidsoogpunt verlicht te worden. Met de opkomst van duurzame, energiebesparende en onderhoudsvriendelijke led verlichting werd het mogelijk ook hier resultaten te boeken in het kader van de duurzaamheidsgedachte.

Led verlichting is zuiniger dan conventionele verlichting en gaat veel langer mee en draagt bij aan een lagere CO2 footprint. Daarnaast is de verlichting meer gericht waardoor onnodige lichthinder naar de vaak kwetsbare omgeving wordt voorkomen.

Verlichtingsbedrijf Innolumis uit Amersfoort ontwikkelt en levert sinds 2008 bijzondere led terreinverlichting in diverse lichtkleuren. Zo ontwikkelde zij onder meer de speciale groene lichtkleur die zorgt voor optimaal zicht en die beter past in groene omgevingen zoals aan de randen van kwetsbare natuurgebieden of in stadsparken. De armaturen zijn zodanig ontwikkeld dat er weinig tot geen onnodig strooilicht wordt geproduceerd. Ook ontwikkelt Innolumis speciale, vleermuis- en vogelvriendelijke verlichting.

Brabant Water kwam in contact met Innolumis en besloot op een van haar terreinen in Veghel de verlichting uit te proberen. Na een succesvolle proefperiode werd besloten dit type led verlichting als standaard te gaan voeren op al haar terreinen.

Het resultaat is dat inmiddels al op 5 terreinen in onder meer Helmond, Veghel en Welschap Eindhoven groene led verlichting is toegepast. Met de keuze voor dit type verlichting bespaart Brabant Water op het onderhoud en de exploitatie van de verlichting, wordt er energie bespaard en wordt haar ecologische footprint verminderd.

Archief
bottom of page