top of page

Smart beamer van sociaal werkbedrijf Amfors wint 1e prijs Dutch Design Week

De Smart Beamer van de Amfors Groep uit Amersfoort heeft tijdens de Dutch Design Week de prijs gekregen voor het beste technologische ontwerp voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Roald Klumpenaar (24) is projectleider van het Inclusive Fieldlab van Amfors Groep. ,,We zijn een jaar bezig geweest met ons onderzoek naar welke technologie onze mensen het beste helpt. Hierbij vonden we de Smart Beamer uit. Onze missie is mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen met moderne technologie, zodat zij beter inzetbaar zijn. Niet alleen bij Amfors, maar ook bij reguliere bedrijven.”

Hoe werkt de Smart Beamer? ,,De beamer hangt boven de werknemer en projecteert op diens werkbank tekst, kleuren en afbeeldingen. Wij maken bij Amfors ledstraatlantaarns. Een ingewikkelde klus. Door voor de werknemer stapsgewijs aan de hand van tekst, contouren, pijltjes, cirkels en de benodigde schroeven een onderdeel weer te geven, kan de werknemer de opdracht zelfstandig uitvoeren.”

Op dit moment is het werk van de Smart Beamer mensenwerk. ,,Wij hebben praktijkbegeleiders die de stappen aan de mensen met een arbeidsbeperking uitleggen. Dit is arbeidsintensief werk. De Smart Beamer doet exact hetzelfde, in het tempo van de werknemer'', ” verklaart Klumpenaar. ..Hij kan zien bij welke stap de werknemer is, weet wanneer hij de volgende stap aan moet zetten en corrigeert met bijvoorbeeld een rood licht, als het verkeerde onderdeel wordt gepakt. Dit gebeurt aan de hand van bewegingssensoren. Met de beamer kunnen mensen met een arbeidsbeperking productiever zijn en complexere opdrachten voltooien.”

Metafors, het metaalbedrijf binnen de Amfors Groep, is verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van de Innolumis led armaturen type Nicole en Mini Nicole.

Sinds 2015 assembleren ca. 15 tot 20 mensen met een beperking deze armaturen.

Met de inzet van de Smart Beamer krijgt de reeds hoge kwaliteitscontrole een nieuwe impuls.

Onderstaande link laat zien hoe de Smart Beamer werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=unPNXZj4gXE

Archief
bottom of page