top of page

Gemeente Coevorden kiest voor bijzondere lichtkleur in haar straatbeeld

Coevorden was vroeger een van de belangrijkste vestingsteden van het land en is de oudste stad van Drenthe. De eerste vermelding van de plaatsnaam komt uit 1036, in de naam van Fredericus van Coevorden. De eerste schriftelijke vermelding van Coevorden dateert van 1148. Op een oorkonde wordt gesproken over Coevoorde, een plaats waar boeren hun koeien door een doorwaadbare plek (voorde) in een rivier dreven.

Coevorden lag strategisch op een zandrug in het uitgestrekte Boertanger Moeras en op de route van Groningen naar Munster. Reizigers waren zo gedwongen door de kasteelstad te trekken. Dit maakte Coevorden interessant voor generaals en kooplieden. En met hen kwamen ambachtslieden, wetenschappers en kunstenaars. Coevorden werd daardoor een welvarende vestingstad.

De radiale stratenstructuur en de stervormige stadsgracht dateren uit eind zestiende, begin zeventiende eeuw, toen de stad opnieuw werd opgebouwd na het Spaanse beleg. Militair ingenieur Menno van Coehoorn ontwierp de vestingwerken, die in de zeventiende eeuw de sterkste van Europa waren.
Ook tegenwoordig nog is Coevorden een levendige stad met een aantal prachtige monumenten.
De staat van de straatverlichting van de gemeente Coevorden kende tot voor kort een achterstand die momenteel met een aantal renovaties en vervangingen echter snel wordt ingelopen.
Ook Innolumis werd geselecteerd als een van de bedrijven die nieuwe straatverlichting mocht gaan leveren. Daarbij is het vermelden waard dat de gemeente heel bewust koos voor een van de bijzondere lichtkleuren van Innolumis; voor de doorgaande wegen werd gekozen voor de lichtkleur Golden Orange.
Ziut zal in de komende maanden bijna 350 Nicole Golden Orange armaturen in een 75 Watt uitvoering gaan plaatsen langs de doorgaande wegen binnen deze Drentse gemeente.

Archief
bottom of page