top of page

Gemeente Bernheze stapt grootschalig over op led

Bernheze is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, deels gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch en deels in de Peelrand.

De huidige gemeente is in 1994 ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther in het kader van een gemeentelijke herindeling. De gemeente kreeg in eerste instantie de naam van de grootste kern, Heesch. In 1995 werd de gemeente omgedoopt tot Bernheze.

De gemeente telt 30.638 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS).

De openbare verlichting van Bernheze was deels verouderd en toe aan een grote opknapbeurt.

Aan de hand van een beleidsnotitie werd er extra geld vrijgemaakt om de verlichting sneller te verduurzamen en werd er vervolgens in samenwerking met adviesbureau Nobralux uit Boxtel een uitvoeringsplan openbare verlichting 2018-2021 opgesteld.

In dit uitvoeringsplan was een groot vervangingsplan opgenomen om conventionele verlichtingsarmaturen versneld te vervangen naar led.

Reeds in 2008 werd in de gemeente Bernheze al een van de eerste Nederlandse led projecten gerealiseerd; de fietspaden langs de Udenseweg, parallel aan rijksweg A50, van Nistelrode naar Uden werden voorzien van goud groene Innolumis led verlichting.

Nu, ruim 11 jaar later, zal het gehele buitengebied van de gemeente wederom fasegewijs worden voorzien van led verlichting van Innolumis. De keuze is hierbij gevallen op de Mini Nicole in de speciale lichtkleur White Moonlight. Deze week ontving Innolumis daartoe een eerste opdracht voor de levering van ruim 350 armaturen via Heijmans Wegen uit Eindhoven.

Hiermee zet Bernheze een grote stap in het verder verduurzamen van haar areaal openbare verlichting in het kwetsbare buitengebied.

Archief
bottom of page