top of page

Gemeente Schagen bijna voor 100% over op led straatverlichting

In de Noordhollandse gemeente Schagen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de uitvoering van de grootschalige vervanging van het gehele areaal straatverlichting door led verlichting.

Alle lichtmasten in de gemeente worden door de bedrijven Ziut en Van Vuuren voorzien van led verlichting. "Dat is beter voor de portemonnee en het milieu. Bovendien is led verlichting minder storingsgevoelig en behoeft ze minder onderhoud", zo meldt de gemeente. In totaal worden 640 lichtmasten en 11.260 verlichtingsarmaturen vervangen.

’Led-verlichting is energiezuinig, vermindert de CO2-uitstoot, is minder storingsgevoelig en vraagt minder onderhoud. Het ombouwen van de openbare verlichting draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Schagen. Naast kostenbesparing, geeft led-verlichting ook een andere beleving. Deze witte led-verlichting geeft een betere kleurherkenning op straat waardoor de sociale veiligheid verbetert'.

Ook Innolumis werd in 2018 geselecteerd als een van de leveranciers; het nieuwe led kegel armatuur Ariane werd gekozen voor toepassing in de woonstraten. Dit armatuur wordt volledig geassembleerd bij sociaal werkbedrijf Afeer in Winschoten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Inmiddels zijn er bijna 2200 Ariane armaturen geleverd aan Ziut waarmee Innolumis zo'n 20% van het totaal te vervangen areaal levert.

Met deze grootschalige vervanging mag de gemeente Schagen zich rekenen tot 1 van de Nederlandse koploper-gemeenten die inmiddels voor 100% zijn overgestapt op led verlichting voor de openbare ruimte.

Archief
bottom of page