top of page

Gemeente Zaanstad kiest bijzondere led lichtkleur in het havengebied

De gemeente Zaanstad past reeds vele jaren led verlichting toe van Innolumis in haar openbare ruimte.

Op zich is dit gegeven niet zo bijzonder, de manier waarop zij dit doet echter wel.

Het beleid openbare verlichting dat gevoerd wordt spitst zich onder meer toe op het gebruik van verschillende lichtkleuren per gebied. Hiermee wordt de herkenbaarheid in het straatbeeld beter en weet de inwoner beter in welk soort gebied of op welke weg hij of zij zich bevindt.

Zo wordt in het uitgestrekte buitengebied van de gemeente de groene lichtkleur Golden Green toegepast en in de woonwijken en langs de fietspaden binnen de bebouwde kom warm wit.

Daarnaast worden de hoofdwegen binnen de gemeente verlicht met de lichtkleur Golden Orange, de Innolumis led variant van hoge druk natrium verlichting met een hoge mate van kleurherkenning door het gebruik van 4 verschillende kleuren leds in de lichtbron.

Op plaatsen waar rekening gehouden dient te worden met vleermuispopulaties wordt de BAT-lamp geplaatst om deze gevoelige zoogdieren niet teveel te verstoren in hun natuurlijke habitat.

Recentelijk heeft de gemeente een nieuwe variant toegepast in het havengebied. Dit betreft de groenblauwe lichtkleur die ook wel aangeduid wordt als de BIRD-lamp. De kleur werd ooit door Innolumis ontwikkeld als vogelvriendelijke verlichting voor het Waddengebied en aanpalende havengebieden. Zaanstad koos deze lichtkleur omdat deze mooi aansluit bij waterrijke gebieden.

Bovenstaande lichtkleuren worden steeds toegepast in 2 varianten van de Nicole armaturenfamilie, de Mini Nicole en de Nicole. Hiermee creëert de gemeente een eenduidig dagbeeld terwijl 's-avonds en 's-nachts de zonering van de openbare ruimte wordt geaccentueerd door het gebruik van verschillende kleuren licht.

Archief
bottom of page