top of page

Gemeente Tynaarlo kiest als eerste Nederlandse gemeente voor de Nicole Dynamic

De gemeente Tynaarlo, gelegen in het noorden van de provincie Drenthe, heeft voor haar openbare verlichting gekozen voor een bijzondere vorm van verlichting. Deze bijzondere verlichting behelst een op afstand bestuurbare en regelbare kleur verlichting die is afgestemd op de functie.


Aan de Oosterbroek in de plaats Eelde is kliniek Vossenloo gevestigd, een verslavingskliniek waar jongeren maar ook ouderen worden behandeld voor verschillende vormen van verslaving. Voor het terrein van deze kliniek werd door de gemeente Tynaarlo in samenwerking met adviesbureau Montad gezocht naar een verlichtingsoplossing die zowel ten dienste zou staan van de mens maar ook van de in die omgeving voorkomende vleermuispopulaties.


Bij deze zoektocht kwamen ze uiteindelijk uit bij Innolumis en het nieuw ontwikkelde armatuur de Nicole Dynamic.

Met dit armatuur is het mogelijk om vanaf computer of tablet diverse kleurscenario's op afstand aan te sturen aan de hand van voorgeprogrammeerde dan wel zelfbepaalde tijdsblokken voor elke dag van het jaar.

Dit laatste kan worden ingeregeld via een speciaal ontwikkeld en beveiligd dashboard dat de gemeente zelfstandig kan beheren zodat dit op elk gewenst moment kan worden aangepast aan de dan gewenste (verlichtings)behoefte.


Voor dit terrein werd gekozen voor het type Nicole Dynamic amber-wit waarbij er warm wit licht is bij afwezigheid van vleermuizen maar waarbij wordt geschakeld naar amberkleurig licht wanneer de vleermuispopulatie actief is en gaat foerageren. Op deze wijze wordt er optimaal rekening gehouden met aspecten zoals sociale veiligheid maar ook natuurwaarden.


Inmiddels is er veel belangstelling vanuit gemeenten voor deze nieuwe en unieke vorm van openbare verlichting middels de RGBW-techniek. Door het slim combineren van rode, groene, blauwe en witte led lichtbronnen in het armatuur is nu dus elk denkbare kleur of kleurencombinatie in de openbare ruimte mogelijk.Comments


Archief
bottom of page