top of page

Mesopisch

Werking van het menselijk oog

De relatie tussen licht en zicht is complexer dan je misschien zou denken. De kleurtemperatuur en de interactie tussen lichtgolflengten is van invloed op ons zicht, onze alertheid en ons welzijn. Daarom wijdt Innolumis veel van zijn onderzoek aan het verder optimaliseren van de juiste lichtspectra.

Onze ogen hebben twee zichtsystemen, 1 voor overdag en 1 voor in het donker. Deze lichtgevoelige cellen (kegeltjes en staafjes) hebben verschillende golflengten waarop ze het beste werken. Als we kiezen voor leds die precies die golflengten stimuleren, zien onze ogen efficiënter en kunnen de beide zichtsystemen elkaar versterken. We noemen dit 'mesopisch zicht'.

S/P-verhouding

De S/P-verhouding is een eigenschap van een spectrum. S/P staat voor de verhouding tussen nachtzicht (scotopisch) en dagzicht (fotopisch, in het Engels Photopic). Als de lichtbron een hoge S/P-verhouding heeft, kunnen we veel beter zien bij een lage lichtintensiteit. Er is ook minder energie nodig voor hetzelfde zicht. Kortom, beter zicht met minder energie.

SP.jpg

Drie mesopische lichtkleuren

De mesopische lichtbronnen in armaturen van Innolumis zijn opgebouwd uit rode, groene en blauwe leds. Via dit zogenaamde RGB-concept wordt er een optimaal lichtspectrum ontwikkeld voor een uitstekend zicht met een minimum gebruik aan energie. Bij de relatief lage lichtsterkten van openbare verlichting tot 10 lux (ongeveer 0,6 cd/m2) zijn onze ogen met name gevoelig voor groen en blauw licht. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat mensen in blauwachtig maanlicht nog steeds uitstekend kunnen waarnemen. Om die reden bevat het licht van Innolumis relatief veel groen en blauw, wat het zicht in de nacht verbetert. Voor een betere kleurherkenning wordt er rood toegevoegd. Elke kleur heeft een eigen optimale toepassing. Het basisprincipe is altijd een hoge S/P-verhouding, voor maximale energiebesparing en helder zicht.

De mesopische ledverlichting van Innolumis is beschikbaar in drie verschillende spectra, ofwel lichtkleuren:

Golden Green, Moonlight en White Moonlight.

_MG_9467_LR.jpg

Deze kleur bestaat uit groene en rode leds en heeft een zacht goudgroene tint. Golden Green is uitermate geschikt voor een omgeving waar het groene karakter wordt geaccentueerd, zoals in buitengebieden, bosrijke omgevingen, parken en het platteland. 

_MG_9918_LR.jpg

Moonlight is ons 'versterkte maanlicht' en bestaat uit blauwe, groene en rode leds. Moonlight zorgt voor wit licht met een vleugje groen erdoorheen. Geschikt voor brede toepassing in buitengebied, doorgaande wegen, fietspaden en woonwijken.

_MG_0156_LR.jpg

De White Moonlight lichtbron is witter dan de Moonlight door een andere mengvorm van de blauwe, groene en rode leds. Kleuren in de openbare ruimte en op de weg worden extra geaccentueerd wat een hoge mate van kleurherkenning oplevert. De White Moonlight is in elk denkbare omgeving toepasbaar met zwaartepunt in de bebouwde omgeving.

bottom of page