top of page

Gemeente Zoetermeer presenteert Nachtnet fiets

Hollandse winters zijn niet alleen koud en nat, het is 's winters ook erg lang donker. Veel fietsers voelen zich in het donker minder veilig dan bij daglicht en pakken daarom in de winter minder vaak de fiets naar het werk. De gemeente Zoetermeer doet daar iets aan en definieerde een uniek netwerk van sociaal sociaal veilige fietsroutes binnen haar bestaande fietsnetwerk: Nachtnet fiets. Tijdens het Winter Cycling Congress van 10 tot en met 12 februari 2015 in Leeuwarden geeft gemeente Zoetermeer samen met Mobycon en &Morgen een presentatie over Nachtnet fiets.

De gemeente stimuleert met Nachtnet fiets het fietsgebruik tijdens donkere uren en is één van de eerste Nederlandse steden met een speciaal nachtfietsnetwerk. Het netwerk verbindt belangrijke bestemmingen voor fietsers in de avond-, nacht- en ochtenduren met hun woonwijken. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat steeds meer fietsers deze routes gebruiken want hoe meer fietsers, hoe veiliger men zich voelt. Dit trekt weer nieuwe fietsers aan. Daarom is het bekend maken van het bestaan van Nachtnet fiets zeer belangrijk.

Mobycon onderzocht voor gemeente Zoetermeer de huidige sociale veiligheid op het Nachtnet Fiets. Die blijkt voor het overgrote deel al te voldoen aan de belangrijkste aspecten voor sociale veiligheid zoals verlichting, openheid, levendigheid en niet teveel groen langs de route.

Ook Innolumis verlicht sinds enige jaren diverse Zoetermeerse fietspaden en parken op een sociaal veilige manier. Zo wordt bijvoorbeeld het fietspad langs de Azieweg al sinds 2009 verlicht met energiezuinige Golden Green LED verlichting.

Ook kijkt de gemeente samen met adviesbureau &Morgen naar potentiële uitbreidingen van Nachtnet fiets naar bedrijventerreinen. Ook werkgevers geven namelijk aan dat meer werknemers op de fiets willen komen als ze zich ook in de donkere uren veilig voelen op de fietsroutes. &Morgen betrekt bedrijven bij project Nachtnet fiets, kijkt hoe en welke bedrijventerreinen kunnen worden ontsloten met het Nachtnet en stimuleert deelnemende bedrijven om sociaal veilige fietsparkeermogelijkheden te bieden.

Bron: &Morgen

_MG_9920.jpg

Archief
bottom of page