top of page

Nederland loopt ver achter op gebied van duurzame energie-opwekking

De EU-lidstaten hebben gemiddeld bijna 15% duurzame energie in de mix.

Nederland loopt ver achter, alleen Malta en Luxemburg presteren slechter, dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Het aandeel van duurzame energie in de EU was in 2013 14.9% (bruto finaal energieverbruik). Daarmee ligt de EU voor op schema om haar 2020-doelstelling van 20% te bereiken. Volgens de Hernieuwbare Energie Richtlijn zou de EU in 2013 op 12% moeten liggen, dat staat in het rapport Renewable Energy in Europe dat gisteren door de EMA werd gepubliceerd.

Maar de verschillen tussen de lidstaten zijn enorm. Zweden, Letland, Finland en Oostenrijk haalden een aandeel van meer dan 33%. Aan het andere eind van het spectrum liggen Nederland, Groot-Brittannië, Malta en Luxemburg met minder dan 5%. Nederland zat in 2013 op 4.5%.

eu-Landen_RES.jpg

Archief
bottom of page