top of page

Energiebesparing kan stijgende vraag niet bijbenen

De energieproductiviteit verbetert wereldwijd jaarlijks met circa 1,5 procent.

Dat is te langzaam om de stijgende vraag naar energie bij te houden.

Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van Philips is opgesteld.

We verspillen teveel energie. Dat heeft Ad van Wijk, hoogleraar duurzame energie aan de TU Delft, al vaker verteld. Om zijn verhaal te illustreren gebruikt hij het voorbeeld van het koken van een ei, waarbij slechts 2% van de verbruikte energie wordt aangewend voor de `productie' van het gekookte ei. Bijna 98% van alle energie die we verbruiken in productieprocessen gaat op vergelijkbare wijze verloren. Dat is natuurlijk niet erg efficiënt. Een hogere energie efficiency zal gunstig uitwerken op de economische groei en brengt voordelen mee voor maatschappij en milieu. Dit blijkt uit de 2015 Energy Productivity and Economic Prosperity Index, een rapport dat landen rangschikt op energieproductiviteit, dat wordt berekend op basis van de economische output per eenheid verbruikte energie. Dit is iets anders dan energie-efficiëntie, waarmee wordt bedoeld dat er minder energie wordt verbruikt om hetzelfde resultaat te verkrijgen.

Nederland 40e plek De lijst wordt aangevoerd door Hongkong met een energieproductiviteit van 456 miljard euro BBP per verbruikte exajoule (1018 joule). Op nummer twee staat Cuba, met 365 miljard euro BBP per exajoule. De top vijf wordt gecompleteerd door Columbia, Singapore en Zwitserland. Nederland staat op de veertigste plaats, achter landen als Sri Lanka, de Dominicaanse Republiek, Gabon, de Filipijnen en Albanië. Ook andere toonaangevende landen staan laag op de lijst: het Verenigd Koninkrijk op 26, Duitsland op 35, Japan op 51, Frankrijk op 56 en India op 72. De Verenigde Staten - dat heeft toegezegd om zijn energieproductiviteit te verdubbelen tussen nu en 2030 - staat op de 87e plaats. China (plaats 111) en Rusland (plaats 114) halen niet eens de top honderd en scoren ruim onder het wereldwijde gemiddelde van 143 miljard euro BBP per exajoule.

Bestaande technologie Het rapport is in opdracht van Philips opgesteld door The Lisbon Council, Ecofys en Quintel Intelligence. Het rapport concludeert dat de grootste stijging in energieproductiviteit moet komen van verbeteringen aan woningen en bedrijfsgebouwen. Door alleen nu al meer gebruik te maken van energiezuinige apparaten, LED-verlichting, isolatie en andere bestaande technologie, kunnen Europese huishoudens hun energierekening met een derde verlagen. Bovendien kan Europa haar energieverbruik met 35% verlagen door het tempo, waarin de energieproductiviteit in de EU verbetert, te verdubbelen van bijna 1,5% tot 3% per jaar in 2030. De wereldwijze rekening voor fossiele brandstoffen kan hierdoor in 2030 meer dan 2 biljoen euro lager uitvallen.

Energiezuinige verlichting Volgens het rapport kunnen we in de toekomst circa twaalf Europese huishoudens verlichten met 1.000 kWh aan elektriciteit. Dat is ongeveer de hoeveelheid van de energie die momenteel nodig is om twee huishoudens te verlichten. 'Als we het hebben over energiezuinigheid kan LED-verlichting een belangrijke bijdrage leveren aan het tegemoetkomen aan de steeds groter wordende vraag naar energie in de toekomst,' zegt Harry Verhaar, hoofd global public & government affairs bij Philips Lighting. Volgens Verhaar kan LED-verlichting in een gemiddeld huishouden al een verbetering van 500% in de energieproductiviteit opleveren. 'Door LED-lichtbronnen te koppelen aan sensoren, apps en regelsystemen, kunnen nog grotere besparingen worden gerealiseerd', aldus Verhaar.

energiebesparing.jpg

Archief
bottom of page