top of page

Vlechtdorp Noordwolde bijzonder verlicht

Vorige week ontving Innolumis via Ziut een bijzondere opdracht; het zogenaamde vlechtdorp Noordwolde, gelegen in de Friese gemeente Weststellingwerf, zal in zijn geheel worden voorzien van led verlichting ontwikkeld door Innolumis.

De rotanindustrie heeft Noordwolde landelijke bekendheid gegeven. Deze industrie ontstond bij toeval omstreeks 1825. Een Duitse veenarbeider verbleef een tijd in het dorp. Deze man kon mandjes vlechten van in het wild groeiende wilgentenen. Hij leerde een aantal inwoners wilgenmandjes maken. De verkoop van deze mandjes leverde geld op. Al snel keken anderen hen de kunst af. In 1860 hielden al zo'n tweehonderd gezinnen zich bezig met deze huisindustrie. Later in de 19e eeuw kreeg een predikant, ds. Hindrik Edema van der Tuuk, het idee om in deze omgeving rieten stoelen te gaan maken. Hij kreeg dat idee in Amsterdam toen hij voor een winkel stond waar uit Duitsland geïmporteerde stoelen werden verkocht. De materialen waren hier voorhanden, ook werkkrachten waren er in overvloed. Kleine ondernemingen kwamen van de grond. Aan het einde van de 19e eeuw werden er in en rond Noordwolde zo'n 200.000 stoelen per jaar gemaakt, welke voor het grootste gedeelte per trein werden geëxporteerd via voormalig station Peperga. Het Nationaal Vlechtmuseum is gevestigd in de voormalige Rijksrietvlechtschool.

De gemeente Weststellingwerf koos ervoor om de huidige 75 straatverlichtingsarmaturen te vervangen door 75 nieuwe Nicole led armaturen in 2 bijzondere kleuren uit het leveringsprogramma van Innolumis; zowel de nieuwe, natriumgelijkende lichtkleur Golden Orange alsook de groene variant Golden Green zullen worden toegepast. Met deze keuze zal dit bijzondere dorp op een bijzondere en aangename manier worden verlicht.

Archief
bottom of page