top of page

Innolumis verlicht living-lab-fietsroute F59

Afgelopen week ontving Innolumis de opdracht voor het dynamisch verlichten van een groot deel van de nieuwe snelfietsroute tussen Oss en 's-Hertogenbosch. Deze nieuwe fietsroute wordt ook wel de F59 genoemd omdat een groot deel parallel loopt aan de snelweg A59, ook van Oss naar 's-Hertogenbosch.

Op 17 september 2015 werd in het kader van deze fietsroute een samenwerkingsverband tussen de gemeente Oss, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de provincie Noord Brabant, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de TU Eindhoven (TU/e) en de NHTV Breda op het gebied van fietsonderzoek ondertekend.

De partijen starten samen een proeftuin, ofwel ‘living lab’ op, om waarde te creëren voor deze snelfietsroute F59.

Fietsen naar het werk heeft grote voordelen voor wat betreft duurzaamheid, bereikbaarheid en gezondheid. Een kwart van de mensen fietst al naar het werk, echter een snelle route kan dit aantal aanzienlijk vergroten. Echter, de stap ‘naar de fiets’ in het forensenverkeer verloopt traag. Om meer mensen op de fiets te krijgen, is onderzoek nodig. Onderzoek waarbij de gebruiker zelf aangeeft wat er bijvoorbeeld anders moet.

Het zogenaamde Urban Lab binnen de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Eindhoven verkent de kansen, de ruimtelijke vormgeving en mogelijke ruimtelijk-sociale innovaties die samenhangen met de realisatie van fietssnelwegen.

Thema's als ruimtelijke inpassingsmogelijkheden en de dimensionering van een fietssnelweg waar de nieuwe generatie E-bikes wel 50km/uur haalt, maken de fietssnelweg tot een zogenaamd living lab.

Innolumis Public Lighting zal ca. 200 led armaturen leveren die ondermeer via een dynamisch systeem met detectie zullen worden aangestuurd en slechts branden wanneer er daadwerkelijk fietsverkeer aanwezig is.

BAM Infratechniek uit Culemborg zal zorgdragen voor de aanleg van deze hoogwaardige en innovatieve fietssnelweg. De oplevering is gepland in de 2de helft van 2016.

Archief
bottom of page