top of page

Bijzondere verlichting in buitengebied Tytsjerksteradiel

Vorige week ontving Innolumis de opdracht voor het leveren van led straatverlichting die binnenkort geplaatst zal worden in het buitengebied van deze Friese plattelandsgemeente, gelegen aan de oostzijde van Leeuwarden.

Bijzonder aan deze opdracht van 255 armaturen is de speciale lichtkleur Golden Orange; deze lichtkleur wordt opgewekt door een unieke lichtbron ontwikkeld door Innolumis en bestaat uit 4 verschillende kleuren leds die er samen voor

zorgen dat exact het redelijk smalle spectrum van natriumverlichting wordt nagebootst.

De gemeente heeft in haar verlichtingsbeleid voor het buitengebied bepaald dat de stallen van de vele boerderijen 's-avonds geen wit licht mogen uitstralen maar alleen zacht natriumlicht dat voor veel minder lichthinder in de omgeving zorgt dan puur wit licht zoals bijvoorbeeld fluorescentieverlichting.

Toen de herverlichting van het buitengebied aan de orde kwam werd er gezocht naar een lichtkleur voor de openbare verlichting die sterk overeenkwam met het licht dat uit de stallen straalt. De gemeente Tytsjerksteradiel zocht en vond de juiste verlichting bij Innolumis en koos voor toepassing van de Golden Orange lichtbron 24 en 36 W in het Nicole armatuur.

De verlichting zal in de komende maanden worden geplaatst door Ziut; hiermee krijgt het buitengebied een bijzondere lichtkleur die eigenlijk niet eens heel bijzonder is kijkend naar het verleden toen overwegend natriumverlichting werd geplaatst. Maar redenerend vanuit de led techniek is het wel bijzonder; met de ze opdracht wordt de Friese gemeente opgenomen in de steeds verder groeiende lijst van gemeenten die deze bijzondere Innolumis lichtkleur ontdekken en toepassen.

Archief
bottom of page