top of page

Hypermoderne, nieuwe Danone fabriek in Haps voorzien van bijzondere Innolumis terreinverlichting

Ruim 120 jaar geleden begon de rijke geschiedenis van het bedrijf Nutricia in Zoetermeer met de productie van gespecialiseerde zuigelingenvoeding.

In 1896 kregen de gebroeders Van der Hagen een licentie voor de productie van zuigelingenvoeding.

Al snel daarna kon Nutricia met vier varianten zuigelingenvoeding voorzien in de verschillende voedingsbehoeften van baby’s. In 1906 ontwikkelde Nutricia de eerste gespecialiseerde medische voeding zoals suikerarme melk voor diabetici en jodiumrijke melk voor mensen met een schildklierziekte.

In de ontwikkeling van Nutricia’s voedingsproducten heeft wetenschappelijk onderzoek altijd een belangrijke rol gespeeld. In 1946 opende Nutricia haar eerste onderzoeksafdeling: Nutricia Research was een feit. In 1950 werden diëtisten aangenomen om voedingskundige informatie te verstrekken aan artsen en andere professionals in de gezondheidszorg.

De vele technologische ontwikkelingen in de jaren ‘60 leidden tot de ontwikkeling van gespecialiseerde voedingsproducten voor het ziekenhuis. In de jaren ’90 nam Nutricia de gespecialiseerde bedrijven SHS International en Milupa over en verwierf hierdoor nieuwe expertise over aangeboren stofwisselingsziekten en ernstige koemelkallergie.

Ook introduceerde Nutricia in de loop der tijd nieuwe producten die bekende namen werden aan de Nederlandse tafel: de groentemaaltijden van Olvarit en de ontbijtpap Nutrix en Bambix.

Naast Zoetermeer kwamen er fabrieken in Cuijk en Bornem.

Na een aantal buitenlandse overnames veranderde de bedrijfsnaam in 1998 in Numico.

In 2007 nam het Franse Danone Nutricia over. In 2013 gaf de divisie die zich richt op baby- en kindervoeding aan haar activiteiten te zullen focussen op de eerste duizend dagen van een mensenleven met de nieuwe naam Danone Nutricia Early Life Nutrition.

Door een stormachtige, wereldwijde groei van de vraag naar gespecialiseerde melkpoeders was het voor Danone noodzakelijk een nieuwe, ca. 240 miljoen euro kostende , fabriek te bouwen nabij een van haar bestaande locaties in het Brabantse Cuijk. Op een nieuw bedrijventerrein nabij Haps en langs de A73 werd ruimte gevonden om de meest geavanceerde Danone fabriek tot nu toe te bouwen.

Een van de uitgangspunten bij de bouw was de fabriek zo goed mogelijk in te laten passen in het omringende agrarische landschap en ook in de nachtelijke uren zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving. Ook de te kiezen terreinverlichting moest aan deze criteria voldoen en daarnaast was het doel om met het te kiezen type verlichting de aantrekkingskracht van het terrein op de fauna (zowel op de grond als ook in de lucht) zo laag mogelijk te houden.

In samenspraak met de architect en opdrachtgever werd al in een vroeg stadium (begin 2016) voor het gehele terrein gekozen voor Innolumis verlichting in de Golden Green lichtkleur, de goudgroene lichtkleur bestaande uit slechts rode en groene lichtbronnen gecombineerd in een geavanceerde led uitvoering.

In de komende maanden zal in fases de verlichting worden geplaatst zodat vanaf de zomer van 2018 het gehele terrein rondom deze hypermoderne fabriek op een efficiente en energiezuinige manier zal worden verlicht met respect naar de flora en fauna in het omringende gebied.

Archief
bottom of page