top of page

Gemeente Schagen verduurzaamt openbare verlichting

De gemeente Schagen laat ruim 11.000 armaturen van de openbare verlichting vervangen door moderne led-armaturen. Hiermee dalen de CO2-uitstoot, het energieverbruik en de energiekosten en is Schagen een stapje dichterbij een duurzame en energie-neutrale gemeente.

Ziut, inmiddels een bedrijfsonderdeel van SPIE, is recentelijk gestart met het vervangen van ruim 11.000 armaturen en 640 lichtmasten. Daarnaast werden door Ziut lichtberekeningen gemaakt, lichtmetingen verricht en zullen er ook 11 schakelkasten vervangen worden.

De kwaliteit van het huidige areaal, voornamelijk binnen de bebouwde kom, laat grote verschillen zien. Een groot aantal armaturen heeft de gebruikelijke levensduur overschreden, met veel storingen en uitval tot gevolg. Het komende jaar wordt de verouderde, niet-energiezuinige verlichting vervangen, waarna de openbare verlichting de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en sfeer weer optimaal faciliteert.

De gemeente beoogt verder met dit project tevens de kosten voor storingsherstel, CO2-uitstoot, energieverbruik en energiekosten te laten dalen.

Innolumis levert ruim 20% van de nieuwe benodigde led armaturen. Schagen koos als gewenst kegelarmatuur de Ariane, vorig jaar geïntroduceerd en nu al een succesnummer in de openbare verlichtingsmarkt. Als lichtkleur koos de gemeente voor de kleur 730 (3000 K) die zal worden geleverd in 3 verschillende lumen pakketten, afhankelijk van wegprofielen en mastafstanden.

In de komende tijd zullen ca. 2200 Ariane's worden gebouwd in 1 van de productielocaties van Innolumis in Nederland. De Ariane wordt sinds vorig jaar volledig geassembleerd bij sociaal werkbedrijf Afeer in Winschoten waar dagelijks ruim 15 mensen in de weer zijn met de assemblage van dit kegel armatuur.

Archief
bottom of page