top of page

Opknapbeurt N236 met Innolumis led verlichting

Dit jaar heeft de provincie Noord Holland noodzakelijk groot onderhoud uitgevoerd aan de Franse Kampweg bij Bussum. Dit wegvak wordt ook wel aangeduid met de N236.

Daarbij zijn onder meer de fundering en het wegdek vervangen. Om de veiligheid verder te verbeteren heeft de provincie de oversteekplaatsen voor voetgangers en (brom)fietsers verruimd en kregen de kruisingen bredere weggedeeltes en middenbermen. Tevens werden de bestaande vluchtheuvels verlengd en werden er ook nieuwe aangelegd.

De Franse Kampweg loopt langs het natuurgebied de Franse Kamp. Volgens de overlevering wordt aangenomen dat in dit gebied Franse troepen waren gelegerd tijdens de belegering van Naarden in 1572.

De N236 is in de loop van de jaren steeds drukker geworden. De opknapbeurt was dus hard nodig. In deze tijd van duurzaam denken en circulariteit van materialen heeft de provincie in haar ontwerp met deze zaken terdege rekening gehouden. Een van de letterlijk in het oog springende zaken was de toepassing van energiezuinige en duurzame led verlichting van Innolumis.

Voor de opknapbeurt werd er gebruik gemaakt van traditionele natriumverlichting. Verschil met led verlichting is, naast een volledig andere verlichtingstechniek, dat natriumverlichting maar 3 tot 4 jaar meegaat en een stuk meer energie gebruikt. Led verlichting heeft een geschatte levensduur van ca. 20 jaar en behoeft nauwelijks onderhoud waardoor bijvoorbeeld dure wegafzettingen niet meer nodig zijn. Daarnaast zorgt de witte lichtkleur voor een veel betere kleurherkenning op straat waardoor de zichtbaarheid van objecten sterk is verbeterd t.o.v. de oude situatie.

Innolumis leverde 91 Nicole led armaturen in diverse wattages voor het traject.

Bijzonder aan deze armaturen is dat ze volledig worden geassembleerd bij Metafors in Amersfoort, een sociaal werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe verlichting is aangebracht door het installatiebedrijf Speer Infra uit Naarden.

Met deze grondige opknapbeurt kan de Franse Kampweg er weer voor jaren tegen.

Archief
bottom of page