top of page

Oostelijke Randweg in het Zuid-Hollandse De Lier vleermuisvriendelijk verlicht


Goede verlichting is belangrijk voor de veiligheid van verkeer, woon- en werkomgeving,

maar vleermuizen worden vaak hinderlijk verstoord door deze verlichting.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vleermuizen met name gevoelig zijn voor blauw en ultraviolet licht maar een stuk minder voor rood en amberkleurig licht.

Op basis daarvan werd al weer jaren geleden een amberkleurig, UV-vrij led armatuur ontwikkeld: de "BAT-lamp".


In 2017 heeft het bedrijf Anexo in ’s-Gravenzande het project Poelzone met vleermuisvriendelijke verlichting opgeleverd.

En sinds kort dus ook bij de Oostelijke Randweg in De Lier. Naast dat er gebruik wordt gemaakt van batlampen is er ook gekozen voor lichtmasten met een lichtpunthoogte van 6 meter in plaats van de gebruikelijke 8 meter.

Zo kunnen de vleermuizen in de buurt van de Randweg veilig en redelijk ongestoord vliegen en foerageren.


De amberkleurige BAT-lamp, jaren geleden speciaal ontwikkeld door Innolumis Public Lighting op basis van het juiste en minst verstorende lichtspectrum voor de meeste vleermuissoorten en in samenwerking met Rijkswaterstaat, is inmiddels op heel veel plaatsen in Nederland geplaatst. En nu dus ook in De Lier. Langs de Oostelijke Randweg zijn zowel kofferarmaturen van het type Victoria als ook kegelarmaturen van het type Ariane geplaatst, natuurlijk in de vleermuisvriendelijke kleur.Foto: Anexo Energy


Comments


Archief
bottom of page